Стрелбата в Германия има връзка с опита за преврат в Турция, според Елена Йончева

09:14, 23 юли 16 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Германия може да се очаква в близките дни и седмици известно напрежение заради опита за военен преврат в Турция. Това каза журналистът Елена Йончева в ефира на бТВ.

Самата полиция в Германия казва, че има голяма вероятност от сблъсък от привържениците на турския президент Реджеп Ердоган и тези, които не са негови привърженици. В края на месеца се подготвя около 15-хилядната демонстрация в Кьолн, която ще изрази подкрепа за Ердоган, отбеляза тя.

„Ердоган гледа в посока за генерална геополитическа преориентация на Турция“ и реагира на вероятността да се появи кюрдска държава, каза журналистът. Йончева прогнозира, че той е намислил стратегически съюз с Русия и в известна степен със Сирия.

Според нея атаката от изминалото денонощие се е случила в Германия, заради големия наплив на бежанци там и опасността, че сред тях може да има бойци на терористична организация. Този страх на обществото предизвиква крайнодесните организации, които считат, че трябва да се предприемат радикални мерки, обясни тя.

„Не може да се борим срещу тероризма, защото той е методология“, каза Йончева. Тя заяви, че трябва да се питаме кога и къде ще бъде следващият атентат, а не дали ще има поредна атака. Според нея трябва да се търси причината за тероризма, за да се елиминира неговото огнище.

Тя посочи, че то се намира в момента в Сирия. „Надявам се европейският елит да е извлякъл някаква поука от последните нападения. Все пак Франция помагаше на умерените ислямисти, а самият президент Франсоа Оланд посочи, че се изпраща оръжие в Сирия", коментира Йончева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама