Общинският съвет ще разглежда правилата за прием в детските градини

11:17, 23 юли 16 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Приемът на деца в детските градини на територията на община Плевен да става по точкова система. Това предвижда новата наредба, която ще бъде внесена за разглеждане от кмета Георг Спартански на предстоящата сесия на общинския съвет в четвъртък през следващата седмица.

В мотивите му е записано, че по този начин ще се покрие критерият за държавен образователен стандарт и оптимално ще се използват услугите в детските градини. Така  ще се ограничи практиката за фиктивно записване на деца и заемане на места, които следва да се ползват от семейства, нуждаещи се от тази услуга,. Новата наредба предвижда да има  систематизираност и прозрачност на процеса при реда за записване в детските градини.

Важен показател  за класирането ще бъде постоянният адрес  на родителите на детето, като главното изискване ще е той да е на територията на общината.. Допълнителна точка ще получава детето, ако родителят е студент, но учи в Плевен.  Ако детето е ходило на ясла поне 6 месеца преди записване в детската градина получава още 1 точка.

При класирането ще бъде взето под внимание и това дали детето е сирак или полусирак, дали е с трайни увреждания над 50% ,  трето и следващо дете в многодетно семейство или близнаци също ще получава допълнително точки, както и братче или сестриче на вече записани в детско заведение.

Подаването на документи за постъпване в яслени или първи групи ще става от 1 януари до 22 април на текущата година, се посочва още в проекта на наредбата. Първото класиране с приетите деца трябва да бъде готово до 29 април.

Ако новата наредба бъде одобрена от местните депутати, то тя ще е влезе в сила от 1 септември тази година.

Още тридесет и шест точки ще бъдат разгледани на сесията на общинския съвет.

Съветниците ще обсъдят още нова наредба за  етажната собственост, допълнение на Наредба № 20 за определяне размера на местните данъци и др.

Кметът предлага и актуализиране на бюджета на община Плевен за 2016 г. Съветниците ще обсъдят и предложение относно избиране на управител на "Паркстрой" ЕООД.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама