Хубавата пица не е просто храна, а произведение на изкуството

12:22, 23 юли 16 / Любопитно 25 780 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хубавата пица не е просто храна, а произведение на изкуството и всеки пицар пази своята тайна за нея. Това споделя главният майстор на италианския деликатес в ресторант "Шумен" Тихомир Тодоров.

Той разказва, че за да се получи хубава пица, едно от най-важните неща е тестото.

Винаги го приготвяме на момента, за да е прясно и за да мога да направя тънък и хрупкав блат, казва той.

Продуктите също са от значение, отбелязва Тихомир и допълва, че в ресторанта използват пресни зеленчуци и меса, произведени в Шуменско. На това държа и аз, и собственикът на ресторанта Цветан Гаджев. Така знаем какво използваме и сме сигурни в качеството на храната, категоричен е майсторът.

Ежедневно ресторантът предлага 16 вида пици и 5 различни варианта на паста и спагети.

Тънкостите на италианската кулинария Тихомир е изучил в Германия, където е работил рамо до рамо с италиански маестро кулинари. От тях той е научил и тайната на средиземноморския специалитет, с който са прочути по света.

В началото е правилната комбинация от съставките на тестото и начинът на месене. След като се приготви, майсторът го разпъва на ръка. Много е важно колко дебело да се направи, разказва пицарят, докато премята блата за пицата във въздуха. Единствено опитното му око определя точната дебелина.



Следващата стъпка към вкусна пица е правилното съчетаване на зеленчуци, месо и кашкавал. Така всяка щипка билки ни приближава към Торино или с малко пармезан усещаме духа на Калабрия, казва Тихомир.

След като е подготвена пицата, тя влиза в пещта за печене.

Тук е другият тънък момент, отбелязва майсторът. Пиците на пещ стават най-добре, но трябва да се внимава, за да не се прегорят или да не останат недопечени, казва той. За точния момент обаче се използва набитото око и чувство на майстора.

Важни са и дървата, които се ползват, затова аз настоявам да ми се докарва само един вид, каза Тихомир.

Преди да се сложат пиците обаче огънят хубаво се разгаря, за да загрее пода и стените на пещта. След това топлината върши цялата работа.



Нашият специалитет е пица "Шумен". Тя включва сметана, шунка, бекон, луканка и кисели краставички, обяснява готвачът. Той допълва, че не само точните съставки обаче са достатъчни. Трябва и вдъхновение, категоричен е Тихомир. Според него една пица не е само ястие. Освен наслада за вкуса тя е и произведение на изкуството.

Затова той се старае и завива тънки резени прошуто на фунийки, с които да "украси" пицата си.

В зависимост от настроението си майсторът избира и различна аранжировка – чери домати, месо или пресни листа.



На момента усещам какво и къде трябва да се сложи, казва Тихомир и допълва, че донякъде прилича на рисуването върху платно.

Пицата, разбира се, трябва да се предложи на гостите и в приятна обстановка, отбелязва Тихомир. Ресторантът е на прохладно място в Градската градина, а живата музика допълва добро настроение от храната и превръща всяко посещение в италианска приказка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама