Борисов държи на демилитаризираното Черно море, ще говори с Меркел

13:02, 23 юли 16 / Политика 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът Бойко Борисов не се е отказал от своята идея за демилитаризация на Черно море. През следващият месец той ще проведе разговори с германския канцлер Ангела Меркел и президента на Румъния Клаус Йоханис, на които ще представи идеята си.

“Мисля, че имам авторитета, уважението и разбирането на много колеги от Европа и би могло в стъпки, в разговори, в намиране на решения като начало да се спре ескалацията на въоръженията. Нека всяка държава да си стабилизира армията, няма нищо лошо и животът го налага. Но в същото време, както настояваме и осъдихме това, което се направи в Украйна, а пък и военни се лекуват и то на наши издръжки в България”, каза Бойко Борисов в интервю за журналиста Георги Коритаров, излъчено по “БГ Радио”.

Премиерът уточни, че получава подкрепа за идеята от БСП, но се разминава със социалистите относно подхода за постигане на целта. “Не искам да отида на тези разговори с взето решение и да го тропна на масата „Ние така сме решили.“. Така не се постъпва партньорски”, каза той.

Министър-председателят изрази мнение, че не трябва да “превръщаме Русия в основен враг”, защото “имаме да решаваме въпроси с тях”. “Ако и ние се включим на цяло гърло да викаме в конфронтацията, ще ни донесе огромни загуби и, ако само със загуби се разминем, ще е малкият дявол. Да намерим начин да бъдем по-конструктивни”, призова той.

По думите му, една от темите, по които всички партии у нас трябва да се обединят, е добросъседството с всички. “В справянето с нарастващата бежанска криза тук трябва да сме като едно. С разум и толерантност да решим енергийните проекти, защото вече РОССАТОМ ни поставят въпрос кога ще плащаме, а това са стотици милиони евра”, каза той.

И допълни: “Лесно е да кажеш „Борисов погледал на изток или погледнал на еди къде си“, а трябва там да плащаме. И затова трябва да нормализираме отношенията. Това не е за упрекване, според мен”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама