Ивайло Дичев: В България няма списък на хората, които притежават оръжие

13:03, 23 юли 16 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Оказа се, че нямаме списък на хората, които притежават оръжие и че може психически болен човек в България да притежава оръжие”, заяви днес професорът по културна антропология Ивайло Дичев пред БНТ.

„Контролът над оръжието във всяка страна е изключително важен”, продължи културният антрополог и даде „лошия” пример, посочвайки САЩ. Там годишно се регистрират около 400 случая на стрелби от притежатели на незаконни оръжия.

Събеседникът на Дичев, журналистът Георги Папакочев го допълни: „В България е нещо вече рутинно. Съвсем скоро едни сватбари стреляха с газови пистолети. Стреля се във въздуха с повод и без повод. Никой не знае кой с какво стреля, защо стреля.”

За „борба” с опасността от вече характерното и масово явление от свободен достъп до оръжие, Папакочев смята за необходимо, освен действия от страна на МВР и обществото да се ангажира. „Да следи, да се оглежда, да бъде бдително по отношение на подобни фигури.”

Проверка на Topnovini.bg установи, че половин милион са регистрираните оръжия в България  - бойни, ловни и газови. Независимо дали са за лов, самоотбрана или за колекционерски сбирки. Данните са на МВР и са с дата 2014-а година:

- 124 000 българи притежават газови пистолети, оръжия, смятани от експертите за безопасни;

- Над 350 000 вида оръжие са в ръцете на 250 000 души, т.к. у нас има хора, притежаващи повече от едно оръжие;

- 50 000 са хората с бойно оръжие за лична защита;

- Близо 40 000 оръжия, регистрирани от охранителните фирми у нас, което прави на един бодигард повече от два пистолета.

България се нарежда на 88-мо място по брой на оръжията на глава от населението от 178 страни от цял свят. Това значи, че на всеки сто души – шест имат пистолет или пушка.

По данни на Центъра за изследване на демокрацията България е на 14 място в Европейския съюз по брой на оръжията от глава на населението. Въпреки официалните данни за регистрираните оръжия неясен остава броят на незаконните. Почти ежемесечно от МВР залавят хора с нерегистрирани оръжия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама