Газовата връзка между България и Румъния ще е готова до ноември

13:15, 23 юли 16 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Интерконекторната газова връзка между България и Румъния ще е готова до края на месец октомври или до началото на ноември. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова край Русе, която е на посещение на мястото на строежа заедно със своя румънски колега Виктор Влад Григореску, предаде репортер на Русе Topnovini.bg.

Строителните дейности вървят по план и конекторът ще бъде пуснат в експлоатация до края на годината, увери Петкова. Сондажите на българска територия вече са в ход. Вече е започнало и полагането на тръбите, които трябва да преминат под река Дунав.

Двамата министри изразиха задоволство, че това е една от първите интерконекторни връзки, които ще бъдат изградени между две държави от много години. Предстои договаряне на реалните доставки на газ. С това двете страни ще изпълнят препоръките на Европейския съюз (ЕС) за диверсификация на енергийните си доставки, както и ще гарантират сигурност на енергийната си система.

Проектът "Междусистемна газова връзка България - Румъния" се изпълнява съвместно от газопреносните оператори на двете държави – блгарската "Булгартрансгаз" и румънската Трансгаз".

Проектът е разделен на три части: участък под р. Дунав, наземна част на българската територия и наземна част на румънска територия. Връзката е с обща дължина 25 км., от които 15,4 км. на българска територия, 7,5 км на румънска територия и 2,1 км подводен преход през р. Дунав.

Максималният капацитет на интерконектора е 1,5 млрд. кубични метра на година с диаметър на тръбата 500 мм и работно налягане 54 бара. Проектът за междусистемно свързване на газопреносните системи на Румъния и България е съфинансиран от Европейската енергийна програма за възстановяване на ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама