Нападателят от Мюнхен: Вдъхновен от Брайвик и в депресия

14:21, 23 юли 16 / Свят 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Полицията в Мюнхен не откри никакви доказателства, свързващи нападателя с Ислямска държава, предаде ДПА, като цитира шефа на полицията Хубертус Андре.

"Става дума за самотен нападател", продължи полицейският шеф. Няма никакви индикации, че е имало и други нападатели. Престъплението и неговият извършител нямат абсолютно никаква връзка с бежанския проблем, добави Андре. Заподозреният е роден и израсъл в Мюнхен, каза той.

Междувременно мюнхенските прокурори съобщиха, че извършителят на снощното нападение е страдал от депресия и е бил на психиатрично лечение, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Следователите отдават предпочитание на версията, че нападателят е бил побъркан, предаде Франс прес. "Изхождаме от принципа, че в този случай става дума за класически акт на побъркан, който очевидно е действал без политически мотив", каза говорител на баварската прокуратура. Той добави, че федералният прокурор е отклонил да поеме разследването на нападението в Мюнхен, съобщи Ройтерс. Извършителят на атаката не е бил известен на полицията преди това и няма криминално досие.

При обиска тази сутрин в апартамента, където той е живеел, са открити елементи, сочещи, че се е интересувал от въпроси, свързани с умопобъркани извършители на убийства и с масови стрелби, конкретно книги и статии от вестници, каза Андре. Има очевидна връзка на стрелбата в Мюнхен с норвежкия масов убиец Андерш Брайвик. Полицията предполага, че нападателят е бил вдъхновен от Брайвик, който преди пет години уби 77 души в Осло и на остров Ютьоя, посочи Андре. Родителите не са били в състояние да помогнат на разследването, тъй като са в шок, продължи той.

Нападателят е имал 300 патрона в раницата си. Той е стрелял с 9-милиметров пистолет Глок, за който не е имал разрешително и вероятно го придобил незаконно.

Полицейският шеф каза, че седем от жертвите са тийнейджъри.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама