Редакторът на „Заман-България”: Възможен е втори етап на преврата в Турция

14:46, 23 юли 16 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Може да има втори етап на преврата, защото, когато вие мачкате армията и народа се настрои срещу нея, тя може да отключи в един момент своя инстинкт за самосъхранение - да не забравяме, че оръжието е в армията”. Тази прогноза направи Мехмед Юмер, главният редактор на вестник „Заман-България”, тази сутрин по БНТ.

Според Юмер хаосът в Турция е овладян. Но не може да си отговори кой е реалният ръководител на преврата и как е мотивирал военните да излезнат по улиците с танкове.

„Едно е ясно, че това, което последва след преврата, е още по-безмилостното атакуване на противниците на Ердоган. Турският президент е печелившият от настоящата ситуация. Воден от принципа „това, което не ме убива, ме прави по-силен” той в момента върви към изчистване на сметките. Досега са 50 000 души”, коментира журналистът последвалите събития след опита за преврат в южната ни съседка. „Няма да са само 50 000.”, категоричен е Юмер.

„Не одобрявам преврат, но в момента Ердоган няма връщане назад. Пречупването беше на 7 юни миналата година, когато неговата партия, от 13 години насам, не получи подкрепа за съставяне на самостоятелен кабинет. И се започнаха бомбени атентати, взривове, терор, та ето до това извънредно положение сега.”

Мехмед Юмер е убеден: 7 юни 2015 година е ключова дата в най-новата турска история. Изчерпаният, според журналиста, турски президент след „загубата” си през миналата година, вече води агресивна политика. Освен, че заменя проактивната политика с агресивна, турският лидер „строи” нова Турция и като лидер е убеден, че всички трябва да слушат него, обяснява Юмер. И определя Ердоган като „владетеля, който прилага всички средства и прийоми по пътя към целта си.”

От днес започват да стават ясни и първите действия по време на обявеното извънредно положение. Турското правителство вече ще си издава постановленията само и то абсолютно законно. Както и, че срокът за задържането на всички арестувани се удължава на един месец. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама