Поне 30 загинаха след самоубийствен атентат в Кабул

16:01, 23 юли 16 / Свят 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-малко 29 души са загинали и 142 са ранени при нападение срещу протестно шествие на хиляди етнически хазарейци в афганистанската столица Кабул, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс.

Трима атентатори самоубийци са се взривили. Отговорност за нападението пое "Ислямска държава", съобщи Ройтерс, като се позовава на информационната агенция на джихадистите Амак. "Двама бойци от "Ислямска държава" детонираха пояси с експлозиви на сборище на шиити в Кабул", съобщила агенция Амак.

Демонстрантите настояваха планиран далекопровод в страната да минава през две провинции, населявани предимно от бедното хазарейско малцинство.

Хазарейците са шиити от монголски и ирански произход, които говорят на език, близък до фарси и съставляват около 9 процента от населението на Афганистан. Снощи полицията премести камиони и контейнери, за да блокира основни пътища и да попречи на демонстрантите да стигнат до центъра на града или президентския дворец. Магазини и друг вид бизнес дейности бяха принудени за затворят, а движението около 4,5-милионния град бе силно ограничено, посочва Асошиейтед прес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама