На плажовете в област Добрич морето е чисто

07:47, 25 юли 16 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До 30 пъти по-чисто, в сравнение с нормите, е Черно море, съобщава 24 часа. До този момент няма констатирани завишения на стойностите на чревните бактерии ешерихия коли и ентерококи по Южното и Северното Черноморие, сочат данни от проверките на регионалните здравни инспекции (РЗИ) в Бургас и Варна. Справката е за периода от 1 юни до 15 юли.

Сред плажовете по Северното Черноморие, на които са измерени най-ниски стойности на ешерихия коли, са Албена, Кранево - Централен, Русалка, къмпинг Шабла, Балчик-Централен, Тузлата, Икантлъка.

На територията на областта няма плажове, на които са измерени високи стойности.

Освен регулярните проверки от РЗИ извършват и замервания по сигнали.

За подобряване на ВиК инфраструктурата по Черноморието са отпуснати 350 млн. лв. по ОП “Околна среда” (2007-2013). Те са послужили за изграждането на 230 км канализация и 142 км водопроводи, съобщи екоминистерството. Средствата са вложени и за изграждане и реконструиране на пречиствателни станции за отпадни води.

Предстои модернизация на пречиствателната станция в Албена. Тя ще бъде за 40 000 жители, тъй като в нея ще се включат Кранево и Оброчище. При нея ще се въведе допълнително пречистване на азот и фосфор.

От МОСВ се извършва постоянен контрол върху пречиствателните станции. Така на собствениците на станциите в Елените и в Русалка са били дадени предписания за спазване на екоизискванията.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама