Танцова работилница ще проведат в Добрич хореографи от фестивала „Фолклор без граници“

11:59, 25 юли 16 / Култура 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Танцова работилница, в която хореографи и танцьори от Колумбия, Чили и Белгия ще учат жителите и гостите на Добрич на танцовите стъпки от своя фолклор, се организира в рамките на международния младежки фестивал „Фолклор без граници“. Той се открива днес с дефиле на участниците от България, Колумбия, Чили и Белгия и ще продължи три дни.

Форумът се организира за 15-а година, като за втори път той е съвместна проява на Община Добри и Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства ЦИОФФ – България. Провежда се под патронажа на кмета на Добрич Йордан Йорданов.

На среща с ръководителите на формациите кметът изрази увереност, че партньорството между Общината и ЦИОФФ – България ще продължи и в бъдеще, а това събитие от културния календар на града ще доставя радост и наслада на добричлии и гостите на Добрич. Ръководителите на съставите благодариха за възможността да представят своя фолклор и традиции в Добрич.

Ансамбълът на фондация „Колумбия фолклор“ от град Сантяго де Кали се представя с колоритен оркестър с изпълнения на традиционни за тази част на Латинска Америка песни и танци, обясни Стоян Господинов – координатор на ЦИОФФ за Добрич и главен художествен ръководител на професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“. Чили участва с ансамбъл „Banda Renacer“, чиито изпълнители представят шоу и сред публиката, за да може тя да се наслади на естествения звук.

Танцовият състав „Vredon“ от Белгия изпълняват специфични танци с флаговете на замъците под съпровод на барабани. Те показват величието на замъците и родовете, като хвърлят знамената нагоре и ги улавят. Изтърве ли някой знамето, означава много лоша поличба за съответния замък, споделя Стоян Господинов.

България се представя във фестивала с Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ и добруджански фолклор. Включени са и танци и от други етнографски области, допълни той.

Като съпътстваща програма във всички дни на фестивала на площад „Свобода“ ще бъде организирано изложение на традиционни български занаяти на сдружение „Общество за фолклор“.

На 26-и юли от 10 до 12 в Художествената галерия ще се проведе Арт ателие, а в същите часове на 27-и юли ще е танцовата работилница, отново на площад „Свобода“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама