Турция не е в позиция да влезе в ЕС, категоричен е Юнкер

12:47, 25 юли 16 / Свят 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турция не е в позиция да стане член на Европейския съюз в скоро време. Това обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщават световните агенции.

Той предупреди Анкара, че преговорите за присъединяването ѝ към ЕС ще бъдат прекратени веднага, ако върне смъртното наказание.

Коментарът му е във връзка с намеренията на турския президент Реджеп Ердоган да въведе отново смъртната присъда в страната заради неуспешния опит за преврат на 15 юли т.г.

Властите в южната ни съседка уволниха, задържаха и разследват повече от 60 хиляди военнослужещи, полицаи, съдии, учители, държавни служители и други.

„Вярвам, че Турция в настоящето си състояние не е в позиция да стане член в скоро време и дори в по-дълъг период”, каза Юнкер пред френската телевизия France 2.

По думите му страна, която включва смъртното наказание в законодателния си арсенал, няма място в ЕС.

По отношение на въпроса за Брекзит Юнкер подчерта, че няма краен срок за стартиране на преговорите за излизането на Великобритания от ЕС. Шефът на ЕК добави, че Великобритания може да използва вътрешния пазар на съюза само ако спазва европейските регулации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама