Анкета определя кои са най-големите забележителности в Пловдив

12:47, 25 юли 16 25 503 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Анкета, която да определи най-големите забележителности в Пловдив, стартира от днес, съобщиха организаторите от сдружение с нестопанска цел с дейност в обществена полза "Пловдив-най-старият жив град в Европа".

Проучването ще продължи близо месец и ще се проведе посредством пряко допитване до гражданите, осъществено от анкетьори доброволци, които ще са облечени с отличителните тениски и шапки на сдружението.

Желаещите могат да гласуват само по веднъж и чрез анкета, публикувана във фейсбук страницата на "Пловдив-най-старият жив град в Европа", както и в сайта на сдружението.

През 2015 г. Ник Комптън, широко образован журналист, който пише за изкуство, музика, култура, мода и туризъм, поставя Пловдив редом с Йерусалим, Бейрут и Алепо, разкривайки най-старите градове в света, на страниците на престижното издание The Gardian. Този факт е известен на пловдивчани, които познават древната история на родния си град. След публикация на "Дейли телеграф" през 2010 г. за най-старите живи градове в света ротарианските клубове под тепетата превърнаха това в кауза и обединиха усилията си около популяризирането на историята и значимостта на Пловдив като най-стар жив град в Европа.

Според организаторите така ще бъдат улеснени множеството очаквани посетители в Града под тепетата, който през 2019 г. ще е Европейска столица на културата. Определените от пловдивчани исторически обекти ще бъдат отбелязани със "Знак за древността". Така те ще се превърнат в атрактивни туристически точки, които гостите на Пловдив да посетят, запознавайки се с историята и културата на най-древния жив град в Европа.

Сред фаворитите са Античният театър, Римският стадион, Гребният канал, Цар-Симеоновата градина, Хисар капия, Одеона, Античният форум, Небет тепе, Етнографският музей, Архитектурният комплекс "Капана", Сахат тепе - Часовниковата кула, Пловдивският панаир, Паметникът Альоша и други.

"Бихме искали, като културна столица на Европа през 2019 година, да подготвим града си за огромния международен интерес, който очакваме. Отбелязвайки най-атрактивните исторически обекти със "Знак за древността", ние ще акцентираме върху важното значение на Пловдив за историческото развитие на континента. Заедно с това ще работим за развитието на духовните ценности, културата и изкуството, науката и спомагането за утвърждаването на града ни, като културна столица на Европа", заяви председателят на УС на "Пловдив-най-старият жив град в Европа" Любомир Костов.

Кой от всички исторически обекти ще бъде посочен от пловдивчани като най-значим, кой е най-атрактивен и кои места в най-стария жив град в Европа ще бъдат обозначени със "Знак за древността", ще стане ясно в края на август, когато ще бъдат анализирани и оповестени резултатите от анкетата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама