Договор за пречиствателна станция за 6,2 млн. лева подписа в Тервел министър Василева

15:50, 25 юли 16 25 719 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Община Тервел Живко Георгиев подписаха днес договор за втората фаза от водния цикъл на града. Общият размер на инвестицията е 6,2 млн. лв., с които ще се реконструира пречиствателната станция за отпадни води в добруджанския град.

На подписването в сградата на Община Тервел присъстваха народният представител Живко Мартинов и областният управител Детелина Николова.



Министър Василева благодари за топлото посрещане, като подчерта, че за първи път идва в Тервел. „Много се радвам, че съвместните ни усилия доведоха до пристъпването към една много важна част от реализацията на проекта, а именно – осигуряването на финансирането“, каза тя. И припомни, че проектът за водния цикъл на Тервел започна през първия програмен период. Общият бюджет е 16 900 000 лева. Първата фаза е реализирана през миналия програмен период. 10,7 млн. лева вече са инвестирани в изграждането на водоснабдителната и канализационната   мрежа на Тервел, от която се ползват близо 2000 жители.

Пречиствателната станция също е трябвало да се изгради през миналия програмен период, но не е завършена навреме. Причината -  забавяния, причинени от дълги тръжни процедури, недобра мобилизация на строителите. Сега е договорено с Европейската комисия втората част от проекта да бъде финансирана отново със средства по оперативна програма „Околна среда“, каза министър Василева.



Общият обем на инвестицията, която ще се реализира за изграждането на преработвателното съоръжение за отпадъчни води, което ще обслужва близо 11 хиляди еквивалент жители, е 6,2 млн.лева, от които безвъзмездното финансиране е близо 5 млн. лев. „Това са средства, които са важни, не само заради това да опазваме околната среда,  а и да подобряваме условията на живот на Тервел, да осигурим на хората качествени водоснабдителни и канализационни услуги.

Кметът увери, че средствата, за които днес бе подписан договорът, ще бъдат усвоени точно по преназначение, за качество и за време. След завършването на пречиствателната станция за отпадни води ще завърши изцяло водният цикъл на Тервел, подчерта Живко Георгиев.



Министър Василева посети на място пречиствателната станция, за да се запознае на място с направеното дотук и това, което предстои.

Уверенията от строителя са, че изграждането на пречиствателната станция ще завърши до 20 месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама