Румен Петков: Ще сезирам прокуратурата за грубо погазване на Закона за обществените поръчки в енергетиката

16:12, 25 юли 16 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ще сезирам прокуратурата за грубо заобикаляне на Закона за обществените поръчки при покупката на четири турбини за ПАВЕЦ-Чаира, заяви пред журналисти в Плевен заместник председателят на АБВ Румен Петков. Той добави, че Министерството на енергетиката лъже, че покупката на мощностите е финансирана от Европейската банка за въстановяване и развитие.

Според Петков 80% от тези пари са държавни, а самото министерство е избрало за покупката на агрегатите „Тошиба“, грубо заобикаляйки Закона за обществените поръчки, без да бъде обявен избор на изпълнител.Това е погазване на националните интереси, тъй като най-спокойно изпълнителят  би могъл да бъде и български производител, например завод "Вапцаров", смята Петков.

Според него в  момента текат изключително лоши процеси в българската енергетика и управлението на системата от страна на министъра е повече от лошо. Петков добави, че това поставя енергийната ни система в зависимост от финансови институции и чуждестранни корпоративни интереси. Той уточни, че тегленият от Българския енергиен холдинг/БЕХ/ кредит в размер на 530 млн. евро, вместо да гарантира вътрешната задлъжнялост и задлъжнялостта на министерството към мини Марица1 и Марица3 на практика загробва холдинга заради неспособността на министерството да защитава националния и обществен интерес.

Петков заяви, че е поискал официална справка от Министерството на енергетика, от която е видимо, че към дата 31 май НЕК дължи на АЕЦ Козлодуй 120 млн. лв. "От гледна точка на невъзможността на НЕК да управлява процесите с оглед  на националния интерес, съм склонен да подозирам, че сега задлъжнялостта на НЕК към централата отива към130 млн. лева. Това показва, че кредитът нито е структуриран така, както трябва, нито е управляван, както е заложено при първоначалните критерии за неговото теглене", каза още Петков.

Той посочи, че за първия период от три месеца договорът за кредита  е сключен за 3 % годишна лихва, второто тримесечие за 3,5 % лихва, след изтичане нас ледващото тримесечие за 4 % годишна лихва и следващият период е за 5% лихва. Това е политика, която загробва българския енергиен холдинг, заяви Петков.Това според него е непосилна за плащане сума, което е или въпрос на несъстоятелност, или на корупционни зависимости.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама