ВиК иска 45 хиляди лв. месечно за пречиствателната станция в Шумен

17:02, 25 юли 16 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
45 000 лв. месечно трябва да бъдат предвидени в бюджета на Община Шумен, за да се въведе в експлоатация пречиствателната станция за отпадни води. Това става ясно от писмо от управителят на ВиК Шумен инж. Светлозар Дамянов до кмета Любомир Христов и Общисния съвет.

Управителят на ВиК – Шумен представи нуждата от финансиране пред общинските съветници, част от правна комисия на днешното им заседание.

Сумата е предивидена за покриване на разходите за ел. енергия и заплати. 40 хиляди са за ток, докато 5000 лв. са за заплати.

Сметката трябва да се поеме от кметството от момента, в които стоителят приключи работа, докато обекта се предаде на ВиК оператора.

Инж. Дамянов обясни, че на 4 август изтича срокът на строителя, вероятно обаче реално до 15 август обектът ще може да се предаде на Общината.

След това с акт 15 се установява, че обектът е завършен и се издава разрешение за 72-часови проби, че станцията работи.

Тогава станцията се прехвърля на възложителя – Община Шумен, и той назначава комисия за подписване на акт 16 и разрешение за ползване.

В този период станцията работи и е на Общината, затова няма как ВиК да плаща разходите, обясни инж. Дамянов.

Той добави, че ще се направи всичко възможно станцията да се предаде на Община в най-кратки срокове - веднага след пробите.

При най-добро стечение на обстоятелствата – минимум за 2 месеца може да стане прехвърлянето, каза още инж. Дамянов.

Той обърна внимание, че пречиствателната станция за отпадни води трябва да заработи окончателно до 31 декември, когато е крайният срок за пускането й. Ако той бъде нарушен, има опасност да се наложи Община Шумен да върне инвестицията по европейския проект за изграждането й на стойност 20 милиона лева.

Инж. Дамянов коментира и предвиденото вдигане на цената на водата.

Той обясни, че социално допустимата цена за 2017 г. е 3.90 лв., като 2,07 лв. е водата, 0,13 лв. е отвеждане, 0,53 е пречистването.

Ако не се вдигне цената трябва да спрем да плащаме задължения към държавата, към енергото и към персонала, каза инж. Дамянов на питане на общинския съветник проф. Добрин Добрев какво ще стане, ако цената не се вдигне.

В бизнес плана на водоснабдителното дружество са заложени и средства за подмяна на 9 километра от главния водопровод от яз. Тича. Там са и най-големите загуби на вода, обясни инж Дамянов.

По думите му  подмяната на първите 10 километра от съоръжението е на стойност около 20 млн евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама