Турция наема близо 5000 магистрати без стаж

19:12, 25 юли 16 / Свят 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 5000 съдии и прокурори ще бъдат наети на работа от Министерството на правосъдието на Турция, без да преминат необходимия двегодишен стаж, пише в. "Хюриет", цитиран от "Правен свят".

До решението на властите се стигна след арестите на хиляди магистрати заради опита за преврат в страната, след който започна масова чистка. Наемането на магистрати без стаж става възможно след указ на правителството в рамките на извънредното положение, въведено миналата седмица в Турция. Според него на хората, отстранени от една държавна институция, се забранява да заемат длъжности в други. Срещите на арестуваните с адвокатите им ще бъдат записвани с аудио или видео техника. Така ще бъде предотвратено предаването на криптирани послания или инструкции.

Указът също така удължава срока за арест от два дни на тридесет. Освен това, той предвижда да бъдат затворени 35 болници, 1043 частни училища и общежития, 15 частни университета, 1229 асоциации и фондации и 19 профсъюза.

Според официалните позиции на Турция, организатор на опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган е живеещият в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен. В тази връзка всички организации, свързани с движението Гюлен, се смятат за заплаха за националната сигурност и ще бъдат затваряни с решението на съответното министерство. Над 13 000 души бяха задържани, а повече от 50 000 бяха уволнени или отстранени от длъжност по подозрения, че са свързани с организацията на Гюлен. Чистката в Турция застигна и журналистите, като днес бяха издадени заповеди за арест на 42-ма журналисти по подозрения, че са свързани с мрежата. В списъка на заподозрените е и 72-годишната Назлъ Ълъджак, дългогодишен турски журналист и бивш депутат.

В Турция се създава и координационна комисия за извънредното положение, която ще включва представители на министерствата на вътрешните работи, на правосъдието, на труда и социалната сигурност, на външните работи, на финансите, на отбраната и на образованието, както и на администрацията на премиера. Задачата на институцията е да следи действията на правителството по време на извънредното положение.

"Ще трябва да се вземат сериозни мерки, за да се избегне повторението на такива кървави опити за преврат", заяви премиерът Бинали Йълдъръм пред телевизия НТВ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама