Спешно разформироват селските детски градини в Търговище

20:43, 25 юли 16 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 90 хиляди лева не достигат за заплати в селските детски градини в Търговище. Цифрите бяха оповестни от общинската администрация в докладна записка, с която се предлага преобразуване на забавачките в малките населени места.  

От справката става ясно, че в момента в града има 10 градини, а в селата Дралфа, Търновца, Руец и Макариополско четири обединения, които приемат деца от околните села.

За настоящата учебна година в тях общо е трябвало да има 1884 деца, но системата на Министерство на образованието отчита, че още в края на миналата година техния брой е с близо 100 по-малко. Това съответно означава и по-малко пари за детските заведения от държавния бюджет. Въпреки закриването на няколко групи в селата положението за градините там отново е на ръба, отчитат от общинската администрация.

"Необходими са спешни мерки, които да създадат финансова стабилност в детските заведения в рамките на средствата по бюджета за 2016 година, както и за по-далечно бъдеще." категорични са от местната власт и предлагат да се предприемат структурни реформи, без да се закриват повече групи.

От администрацията са пресметнали, че ако селските забавачки преминат към тези в града, само от икономии на директорски заплати ще се осигурят близо 37 хиляди лева за една бюджетна година. Съкращения в персонала няма да има, обещават от кметството. Така според тях най-добре могат да се запазят сега съществуващите групи в малките населени места.

На общинските съветници се предлага да гласуват целодневните детски градини в четирите села да бъдат закрити, а групите към тях да бъдат преобразувани, като се влеят в градските забавачки. Така всяко детско заведение ще има по две групи в селата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама