Обвиненият от прокуратурата арх. Русев е в журито на конкурс за Тютюневия град в Пловдив

07:14, 26 юли 16 25 499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Началото на архитектурен конкурс "Тютюневият град на Пловдив - идентичност, обновяване, приобщаване" обяви Камарата на архитектите в България - регионална колегия Пловдив. 

Проектите ще бъдат оценявани от жури с председател арх. Тодор Кръстев и членове арх. Георги Станишев, арх. Борислав Игнатов, арх. Пламен Братков, арх. Иван Делчев, арх. Петко Костадинов - председател на КАБ Пловдив, Пенка Калинкова и... главният архитект на Пловдив Румен Русев, на когото прокуратурата преди броени дни повдигна обвинение във връзка с разрушения склад на ул. "Одрин" 8 - паметник на културата.



Независимо от презумпцията, че всеки е невинен до доказаване на противното, присъствието на арх. Русев сред оценяващите буди, меко казано, недоумение сред пловдивската общественост. Главният архитект на Пловдив е обвинен в множество нарушения, свързани с противозаконна дейност в защитена територия, и е с определена от прокуратурата мярка "парична гаранция" в размер на 2000 лева.

Конкурсът продължава от 25 юли до 25 септември и е втори модул от "Архитектурен форум Пловдив", чието седмо издание предстои през септември в Града под тепетата. Тютюневият град е тема и на третия и четвъртия модул от форума - съответно лектория "Тютюневият град на Пловдив- идентичност, обновяване, приобщаване" (19 септември) и изложба със същото име (5-20 октомври).



Обявяването на архитектурния конкурс е провокирано от разрушаването на тютюневия склад на 6 март 2016 г. и борбата на пловдивските архитекти за запазването на идентичността на тази територия от Пловдив.

Целта е да се постави в центъра на общественото внимание темата за сблъсъка между частните инвестиционни интереси и адекватното опазване на Тютюневия град като групова ценност. Търсенето на форма на диалог между адекватно опазване и инвестиционни намерения, в който диалог културната идентичност на Тютюневия град да е основен актив и за двете страни.



Не на последно място идеята на архитектите е да провокират интереса и ангажираността към опазването на "тютюневото" наследство на широк кръг граждани от различни сфери.

Основна цел е на база на направените професионални предложения да се изведат насоки и направления, които да бъдат предоставени в подходяща форма на община Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама