Съдът в Свиленград спря турски бизнесмен да строи на Виа Диагоналис

07:20, 26 юли 16 25 701 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Състав на Районен съд Свиленград попари мечтите на турския бизнесмен Ерол Али да строи бензиностанция, бистро, хотел и ТИР паркинг на трасето Виа Диагоналис, което е със статут на недвижима археологическа културна ценност от категория „Национално значение”. Магистратите в граничния град потвърждават наказателното постановление на РДНСК, става ясно от публикуваното на интернет страницата съдебно решение.

Ерол Али започнал строеж на пътя, който свързва Европа и Азия в местността Хауза край село Капитан Андреево. Идеята на бизнесмена била да вдигне бензиностанция, хотел, бистро и ТИР паркинг. Директорът на Националния исторически музей съобщил, че имотът попада в границите на археологически обект „Праисторическо селище” и че частите от този обект, през който преминавало трасето на реконструираната жп линия и сервитутът на подходния път, свързващ магистрала „Марица” с ГКПП „Капитан Андреево”, били проучени чрез спасителни разкопки през 2005г. и в периода 2012г. – 2013г. от екип с ръководител проф.д.и.н. Васил Николов.

Заради разкопките в този участък се наложи изместване на аутобана, припомня Topnovini.bg.

Община Свиленград одобрила план за застрояване с ВиК и ел.схеми за въпросния имот като се позовала на решение на Министерството на земеделието и храните. В София утвърдили площадка за проектиране, с която се засяга около 4974 кв.м земеделска земя, собственост на Ерол Али за неговата бизнес идея.

На 4 ноември 2015г., експертна комисия към Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство в Министерство на културата, извършили оглед на място в имота. Изкопните и строителните работи били незабавно спрени и уведомени РПУ Свиленград, Министерство на културата и Община Свиленград.

Проверката завършила със съставянето на Акт.

Ерол Али останал недоволен и обжалвал пред съда наказателното постановление, което е за 1 000 лв. Защитната му теза била, че това, което експертите са видели не е строеж. Освен това към онзи момент обектът не притежавал квалификацията археологическа недвижима културна ценност с категория „Национално значение”, твърди защитата. Обектите от римския път „Виа Диагоналис” и „Праисторически и протоисторически ямен комплекс” наистина са със сменен статут едва през януари 2016 г.

Съдът обаче приема, че закъснението по произнасянето на министъра на културата не влияе върху извода за наличие на недвижима културна ценност. Решението на Районен съд Свиленград може да се обжалва пред Административен съд Хасково в 14 - дневен срок. Topnovini.bg ще проследи развръзката на случая.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама