Започва празникът "Златна праскова" в Гавраилово под патронажа на министър Танева

07:23, 26 юли 16 25 433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В сливенското село Гавраилово от днес до 30 юли се провежда 15-то издание на празника "Златна праскова". Проявата е под патронажа на министъра на земеделието и храните Десислава Танева. В него ще се включат производители на праскови от цялата страна, специалисти от научни институти, много деца и гости.

Празникът започва с двудневна изложба с картини на младия художник Димитър Рачев. Тя се открива тази вечер от 18.30 ч. в галерия „Май“. Димитър Рачев е ученик в 12-ти клас на Художествената гимназия „Димитър Добрович’ в Сливен, с корени в сливенското село Гавраилово. Изложбата ще представи неговият преподавател Стефан Кънев.

Официалното откриване на "Златна праскова" е на 28 юли с кръгла маса на тема: „Овощарството в България – проблеми и перспективи за развитие”  с участието на министър Танева и водещи специалисти от Института по овощарство в Пловдив. По-рано ще бъде открита изложба на праскови и дегустация на площада пред читалището в селото и приветствия от домакини и гости на празника.

Предвидена е изложба на участниците в конкурс за любители-фотографи на тема „Най-вкусната българска праскова”, изложба на рисунки на тема „Праскова”, изложба на тема „Прасковата – минало, настояще, бъдеще”, както и демонстрация как се прави сладко от праскови в Гавраилово.

В празничната програма са включени много конкурси, състезания и изложби на самодейци от селото, които ще се провеждат на площада пред читалището. На 30 юли /събота/, отново на площада, ще се състои среща на Калайджиевия род.

Събитието се организира от Община Сливен, Министерство на земеделието и храните, кметство - село Гавраилово, Народно читалище „Слънце 1928”, Институт по овощарство - Пловдив, Организация на производителите на праскови „Българска праскова” ООД. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама