Лукарски очаква турски инвестиции у нас

08:35, 26 юли 16 25 453 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В България в момента се забелязва разширяване на съществуващите инвестиции и намерение за турски такива. Това показва, че бизнес климатът у нас се подобрява, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски в сутрешния блок на БНТ.

Той подчерта, че в момента се работи по административни пакети, които да облекчат административната тежест за бизнеса. Но те не са пряко свързани със ситуацията в Турция, отбеляза министърът.

По неговите думи спадът на лирата и кредитният рейтинг на Турция влияят и върху външните икономически отношения. Това е възможност за България, „като остров на спокойствието“, част от тези капитали да бъдат насочени към страната ни.

Според него е нормално част от отлива на туристи в южната ни съседка да бъде пренасочен към нашите курорти, в пика на летния сезон.

Турция обаче е в топ 6 на инвестиционните партньори на България, посочи той. И допълни, че ситуацията там ще се отрази на български износ към Турция.

Потокът на турски капитали към България не е от вчера и не свързан с опита за военен преврат и нестабилната политическа обстановка там, коментира той. И подчерта, че в България са най-добрите данъчни ставки в рамките на Европейския съюз. Това предполага, че турският бизнес ще се насочи към европейските пазари през страната ни.

Лукарски допълни, че има слухове за по-висока инвестиционна активност след опита за преврат в Турция. „Всичко зависи от развитието на обстановката, защото бизнесът обича спокойствието“, каза още икономическият министър.

Относно корупцията в страната той коментира, че съдебната реформа и антикорупционният закон ограничават корупционния натиск.

По темата с предстоящите президентски избори Лукарски подчерта, че кандидатът за държавния пост трябва да има ясно изразен евроатлантически профил. СДС първи предложиха единен кандидат на Реформаторския блок, който да е гражданска номинация, отбеляза председателят на партията. Президентът трябва да балансира отношенията с Русия, категоричен е Лукарски.

Държавния глава трябва да бъде „обединяваща фигура, която да защитава точно и ясно ценностите - България в Европейския съюз, България член на НАТО“, допълни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама