За първи път подводни археологически проучвания на север от нос Калиакра

08:46, 26 юли 16 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За първи път в историята на Регионалния музей в Добрич ще се проведат подводни археологически проучвания. Те целят да се установи територия на крепостта Кария под водата, съобщи директорът на музей Костадин Костадинов.

Системни проучвания на север от нос Калиакра не са правени никога.

Амбицията на ръководството на музея е да се разработи програма и ежегодно да се провеждат такива археологически експедиции.

Финансирането тази година е осигурено от Община Шабла и е на стойност 10 000 лева.

Очаква се да се получи разрешение и от началото на август работата да започне. Ще се включат водолази от клуб „Приятели на морето” в Шабла, от Варна, както и самият Костадин Костадинов.

Той е сигурен, че ще бъде открита керамика от пристанището, но мечтата му е да се намерят остатъци от съоръженията, които е имало селището. Крепостта Кария е възникнала към края на V и началото на VI в. пр. н.е. и е просъществувала до към края на VI век. Пристанището на града е било направено изкуствено, чрез издигнати каменни насипи - вълноломи от север, изток и юг, които са оформили басейн с дължина 280 метра и ширина 120 крачки, според описанието на К. Шкорпил.

Зидът на крепостта е бил изграден от ломени камъни, споени с бял хоросан и е бил широк 1.65 метра. В северния и южния ъгъл на западната стена е имало по една квадратна кула.

Укреплението е изпълнявало военно-полицейски функции, изразяващи се в охрана на пристанището, наблюдение и контрол на сухопътния и морски трафик в района, събиране на разузнавателни данни, контрол на търговията и осъществяване на имперската данъчна и митническа политика. Предполага се, че е разрушено при хунските нашествия през втората четвърт на 5 век, както и селището Кария. Към началото на 20 век, източната му половина вече била напълно унищожена, поради пропадането на морския бряг.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама