Чужденци идват у нас за турове за любители на птици край Дуранкулак

09:33, 26 юли 16 25 479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Флейтистът Павел Симеонов е завършил консерваторията, джаз музикант, свирил на пиано и саксофон, композирал песни, някои от които изпълнявани от Орлин Горанов, работил дванайсет години във Франция в малките оркестри на круизни кораби, които отплават от Марсилия за Корсика, Тунис, Мароко или Палма де Майорка. Днес обаче неговата професия са птиците – организира турове за любители орнитолози, като ги настанява недалеч от Дуранкулак, пише capital.bg. Заедно с други гидове Павел учредява мрежата Bed and Вirding, към която са се присъединили общо 35 партньори с неголеми хотели. Наричат ги birding lodge, разположени в различни краища на света – пет-шест са в Перу и Папуа, други са в Англия и на остров Майорка, останалите са из Източна Европа – в Гърция, България, Румъния, Украйна, Унгария, Литва, Финландия. "Наблюдението на птици е хоби, което е малко по-възвишено от обичайното ходене в природата, защото птиците са нещо необикновено", казва Павел Симеонов. "Те са красиви, пеят хубаво, но колкото повече навлизаш сред тях, толкова по-интересно става." Желаещите за подобен вид наблюдения са от Англия, повечето от тях – аматьори в орнитологията, които просто искат да избягат от стреса. "В Англия има 4.5 милиона любители орнитолози", твърди Павел Симеонов. "Само членовете на Кралското дружество за защита на птиците са 1.5 милиона. Във Франция най-голямото сдружение наброява 40 хиляди души, в Германия – 200 хиляди. След англичаните у нас най-активни са холандците, шведите, северните народи." За запаления по това съвършено непопулярно сред българите занимание най-ценното е да срещне нов за него вид. Има и "ключови" видове, които привличат хора отвсякъде. Такова е например индийското шаварче в Дуранкулашкото езеро – едно от последните му местообитания в Европа. То зимува в Индия, но гнезди тук. У нас биоразнообразието е много богато и една от причините за него е и това, че някои видове са избрали да зимуват тук. Като например изумително красивата червеногуша гъска. Тя прелита 7 хиляди километра от Сибир до езерата край Шабла и Дуранкулак, за да прекара студения сезон. Подобно на всяка религия, наблюдението на птици, оказва се, има своите ритуали. И те са различни за различните категории любители. А воденето на група си е цяла церемония. Всичко е въпрос на терминология и дори на жаргон, казва нашият гид. Обикновено се започва с общи наблюдения – в тях участват най-често пенсионери, които имат време и пари и ходят на такива турове, за да не са сами, да гледат красива природа, да се запознаят с един нов за тях свят – птиците. Друга категория са т.нар. listers. Те не се любуват на природата, а се вълнуват единствено от бройката. Има и други, които идват само заради една птица.

Отдавна вече композиторът не пее и не свири. За последен път е излизал пред публика преди девет години в Албена. Почитател на Стиви Уондър и Earth, Wind & Fire, той определя любимия си стил като фънк, нещо между поп, соул и джаз. "При нас идват най-много седем групи в годината, като поне две от тях водим в чужбина – Азербайджан, Беларус, Унгария.

В мрежата Bed and Вirding се предлагат и турове между отделни партньори – може да се тръгне например от Румъния, после да се спре на езерото Сребърна, после в базата до Дуранкулак, в Сарафово до Бургас, след това – в Родопите, и да се продължи в Гърция. Обикновено един тур продължава по 10-12 дни, а дългите – по две седмици. Възможен е и друг вариант – любителите орнитолози да пристигнат със собствени коли, да отседнат в базата за седмица или десет дни и всеки ден да си обикалят сами. Засега българите стоят настрана от тези вълнуващи преживявания. Но не защото не са поканени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама