Русия реагира на обвиненията на Ненчев

09:56, 26 юли 16 / Политика 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Руската страна реагира гневно на обвиненията на българския министър на отбраната Николай Ненчев, който преди дни заяви, че военни самолети на Русия навлизат в зоната ни на отговорност на въздушното пространство на НАТО и изчерпват ресурса на изтребителите МиГ-29, които са на въоръжение в Българската армия и изпълняват задачи по Air Policing.

"Преди всичко бихме искали пояснения – и то не само пред нас – от господин министъра колко далеч от въздушните граници на България се простират границите на зоната за отговорност на въздушното пространство на НАТО, която те си въобразяват", попита говорителят на руското министерство на отбраната ген. Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Той твърди още, че Русия не е получавала официално оплаквания за непозволено навлизане в зоната ни на отговорност. “Руски въздухоплавателни средства наистина извършват редовни полети на Черно море. Въпреки това маршрутите им са в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води. Всички полети, включително през юни, са проведени само с включен транспондер (вид идентификация - б.а.)”, казва още ген. Конашенков.

Според Ненчев обаче руските самолети са били с изключени транспондери.

"Затова преди да каже пред телевизионните камери за предприемане от българското военно ведомство на "превантивни мерки" за реагиране, бих препоръчал на господин министъра първо да провери докладите на своите подчинени за реалното състояние на нещата”, заяви говорителят на руското Министерство на отбраната.

Това не е първият случай, в който руски самолети целенасочено летят близо до границите на въздушното ни пространство, което води до изчерпване на ограничения ресурс на българските изтребители. Първите случаи в последните години започнаха още по времето на кабинета “Орешарски”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама