Астрономическата обсерватория в Шумен приема нощни посетители

10:20, 26 юли 16 25 1267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Астрономическата обсерватория към Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” организира нощен прием на посетители.

Организационните и финансови правила, свързани с дейността на обсерваторията, са утвърдени на последното заседание на Академическия съвет на висшето училище, съобщиха от ШУ.

Нощните наблюдения ще са всеки втори и четвърти петък от месеца, при ясно време. Възможни са и извънпланови посещения, но записването трябва да стане 10 дни преди желаната дата.

Посетителите трябва да са поне 12, те ще бъдат придружавани от екип от двама астрономи от Шуменския университет. Сеансите включват разглеждане на експозицията на обсерваторията, наблюдение на Луна, планети и галактики с окулярен телескоп, онлайн наблюдения на видеомонитори от роботизираните телескопи.

Началото на сеансите през периода май-юли е 21,30 часа, през периодите август-октомври и февруари-април – 20,30 часа, а през периода ноември-януари – 19 часа.

Таксата за нощно наблюдение е 6 лева за ученици, студенти и пенсионери, 10 лева за възрастни и 2 лева за деца на възраст до 7 г.

Записването ще става на телефон 0893365667.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама