Опазване на реколтата в Сливенско обсъждат пожарникари и стопани

11:33, 26 юли 16 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Служители от Районните служби на пожарната в четирите общини на област Сливен провеждат срещи със земеделски производители, кметове, представители на бизнеса и председатели на кооперации, на които разясняват превантивните мерки за опазването на селскостопанската продукция от пожари в хода на жътвената кампания.

Това съобщават от ОД на МВР. По време на срещите се съставят предупредителни протоколи за непалене на стърнища, проверяват се складове за съхранение на сено, слама и пшеница. Мероприятията са в рамките на специализирани операции по опазване на селскостопанската продукция. Във всички общини, още в началото на пожароопасния сезон, е въведен План за защита при пожари.

Кметовете на кметства и кметските наместници са уведомени, че гробищните паркове на територията на населените места, сметищата и други обекти, граничещи или изградени в горски територии е целесъобразно да бъдат оградени, като се осигури ивица (изкуствена противопожарна преграда, почистена от всички горими материали до минералния почвен слой) с широчина не по-малко от 2 м, която да се поддържа в постоянна изправност. Необходимо е да се засили контролът по недопускане обособяването на нерегламентирани сметища на тяхната територия, които са предпоставка за възникване на пожари и повишават риска от такива.

Като основна причина за възникване на пожари в гори и горска растителност, както и в земеделски площи от пожарната извеждат човешката небрежност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама