Понижиха в ранг Владимира Янева за срок от 3 години

11:39, 26 юли 16 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) понижи в ранг бившия председател на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева за срок от 3 години. Решението бе взето с пълно единодушно с 11 гласа "за". Магистратите не приеха Янева да бъде дисциплинарно освободена от длъжност, след като едва четирима подкрепиха предложението - Галина Карагьозова, Юлия Ковачева, Галя Георгиева и Соня Найденова. 

 

Владимира Янева си подаде оставката, след като проверка на ВСС установи „фрапиращи“ нарушения при разпределението на делата в съда, манипулиране на протоколи и забавяне на дела. Причината за проверката беше пък скандалът с разпределението на делото „КТБ“, последван от думите на френския посланик Ксавие дьо Кабан, който нарече заместникът й Румяна Ченалова "гнила ябълка" заради казуса "Белведере". После пък Янева беше обвинена и по делото „Червей“ и отстранена като магистрат. През януари тя беше осъдена и получи 1 година условно.

 

В края на 2015 г. разследващият сайт „Биволъ“ публикува записи на разговори между Янева и Ченалова. В един от тях става ясно, че главният прокурор е имал разговор с министър-председателя Бойко Борисов за отстраняването на бившия председател на Софийския градски съд. По-късно обаче той отрече обвиненията. В записите се говори и за връзки на членове на ВСС с премиера, както и оказване на влияние на магистрати. Въпреки скандалните разкрития ВСС реши, че няма на кого да търси отговорност и че изнесените факти са непровериуми.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама