По 1.1 млн. лева ще получат двете фирми, които поддържат чистотата в Шумен

12:43, 26 юли 16 25 525 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По 1.1 млн. лева ще получат фирмите “Екомакс” и РТК, които вече поддържат чистотата в Шумен и общината. Това обяви на брифинг днес кметът Любомир Христов.

Със спестените пари ще се назначат хора за ръчно метене и поддръжка на паркове и градини. Общината има намерение с реализираната икономия да се закупят нови машини за почистване на улиците.

До момента фирмите са подменили 1000 контейнера, все още има места, където предстои да се поставят нови казани.

Последното преброяване на кофите за боклук е било през 2014 година. Тогава техният брой е бил 1 081.

Градоначалникът припомни, че при нередности хората могат да подават сигнали в Община Шумен на телефонен номер 054/ 857 651.

Предстои Любомир Христов да разпореди РИОСВ и Областната дирекция по безопасност на храните да направят проверка, къде магазините и заведенията изхвърлят кашоните, опаковките на стоките и бракуваните храни, защото често за това се ползват контейнерите за смет на гражданите. Принципно търговските обекти би трябвало да имат сключен договор с фирмата по чистота за ползване на отредени само за тях кофи за смет. Все още обаче не е ясно колко от тях имат документ.

Фирма е поела ангажимента да събери битовите отпадъци изхвърлени от гражданите в периода на подмяна на казаните в контейнерите за разделно събиране на отпадъци.

Предстои досегашните цветни кофи за бъдат подменени с нови тип “иглу”. Целта е изхвърлените метални, стъклени, хартиени и пластмасови отпадъци да не се вадят от тях.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама