Депутатите увеличиха почти 3 пъти заплащането на съдебните заседатели

13:01, 26 юли 16 / Политика 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентът прие да увеличи заплащането на съдебните заседатели. Това стана по време на гласуването на промените в Закона за съдебната власт. Възнаграждението на заседателите на ден ще бъде не по-малко от 20 лв. и ще се определя от действително отработените часове на ден. Предвижда се и обучение на заседателите след избора им, което ще се прави от Националния институт по правосъдие с помощта на съответния съд.

„Тази работа не е атрактивна за повечето хора, 20 лв. на ден не са достатъчни, предлагам поне по 25 лв. да им се плаща на тези хора“, поиска редакция Филип Попов от БСП. Предложението му не беше прието с 21 гласа „за“ и 47 „против“ с над 30 въздържали се депутати. Шефът на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов припомни, че преди се е плащало малко над 7 лв. и финансовото министерство е подкрепило новата редакция и за момента е достатъчна промяната от минимум 20 лв. на ден.

Общинските съвети ще изслушват кандидатите за съдебни заседатели в публично заседание с възможност да задават въпроси, както от тях така и от нестопански организации. С мнозинство повече от половината гласове общинарите ще определят кандидатите за съдебните заседатели, които ще бъдат след това избирани от общите събрания на съдиите в съответния съд. Във военните съдилища те ще се избират по предложение на командирите на военните формирования.

Мандатът на съдебните заседатели пък ще бъде четири години и не могат да имат повече от два последователни мандата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама