Няколкостотин потенциални терористи пребивават в Европа, по данни на Европол

13:10, 26 юли 16 / Свят 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Европа има няколкостотин потенциални терористи, според Европейската полицейска служба Европол, съобщи германският вестник "Нойе оснабрюкер цайтунг", позовавайки се на представител на Европол.

Става дума за радикализирани лица от Европейския съюз (ЕС), които са пътували към Сирия и Ирак, за да воюват на страната на „Ислямска държава“ и вече са се върнали в Европа.

Около 5000 са „чуждестранните бойци“, които са заминали към горещите точки, по данни на Европол. Около 1500-1800 от тях са се завърнали в ЕС.

"Много от тях нямат нито намерение, нито възможност да осъществят терористични актаки. Независимо от това стотици потенциални терористи представляват заплаха за сигурността в Европа", според Европол.

От полицейската служба заявяват, че ще подпомагат националните правоохранителни органи да наблюдават подозрителните лица.

Няма "конкретни данни", че "Ислямска държава" систематично използва миграционните потоци, за да вкарва бойци в Европа, заяви представителят на Европол пред немското издание.

По данни на Федералната криминална служба предвид продължаващия бежански поток към Германия, трябва да се приеме, че сред мигрантите може да има бивши и настоящи членове на терористични организации и техни поддръжници и симпатизанти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама