Испанци снимат в "Столипиново" филм за културата да живеем заедно

13:26, 26 юли 16 / Култура 25 517 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Документален филм, посветен на ромската общност и предразсъдъците, които съществуват за нея, снима в пловдивския квартал "Столипиново" екип на проекта "Европа Транзит" от Европейската столица на културата 2016 Сан Себастиан.

Изпълнителите на проекта, наричан още "Пътуващото посолство", представиха днес в Дома на културата инициативата, която обхваща 10 европейски града и цели да покаже различните предизвикателства, с които те се сблъскват.

"Пловдив се намира в един от ключовите си моменти от подготовката за 2019 година. В момента текат отворени покани за набиране на партньори, надявам се до края на годината да привлечем много български и международни партньори, с които да подготвим една силна програма", заяви зам.-председателят на УС на "Пловдив 2019" и зам.-кмет Стефан Стоянов. По думите му до средата на 2017 г. програмата за 2019-а трябва да е ясна и да започне реализирането на големи елементи от нея.

Пловдив е осмата точка по пътя на проекта "Европа Транзит", поясни програмният директор на Сан Себастиан 2016 Хавиер Пая. По думите му една от основните цели на Сан Себастиан 2016 е да остави в наследство примери на толерантност и уважение към различния, като постигне това чрез инструментариума на изкуството.

През януари "Европа Транзит" посети Сеута - испански автономен град, разположен на северния бряг на Африка и споделящ граница с Мароко, в който темата беше имиграцията. Втората спирка, през февруари, беше Белфаст, с фокус върху мирния процес в Северна Ирландия. Дрезден - третата дестинация, през март посрещна екипа и разкри как един символ на разрухата от войната се изправя пред предизвикателството да посрещне бежанците, които търсят спасение от ужаса.

Вроцлав, столица на културата заедно със Сан Себастиан, посрещна посолството през април, за да даде гласност на инициативи, борещи се за по-голяма толерантност и приемане на мултикултурната рамка в Европа.

През май Сараево бе средата на проекта, а фокусът беше върху възможността на музиката да бъде инструмент за преодоляване на травмата от войната.

В Москва през юни "Европа Транзит" се зае с темата за свободата на сексуалното изразяване. Юли стартира с Пафос, където се срещнаха миналото и настоящето на Кипър - една разделена държава, която песента превръща в единно цяло.

След Пловдив "Европа Транзит" ще е в Прищина и Истанбул.

Специално за проекта в Пловдив художественият екип на "Европа Транзит" включва баското артистично дуо Sra. Polaroiska - хореографките Алаиц Аренсана и Мария Ибарете. По време на престоя си в Пловдив те организират танцов уъркшоп с представители на ромската общност, като чрез танца търсят измеренията на социалната интеграция, предразсъдъците и дискриминацията.

Режисьор на филма е Шубан Интаусти, който търси в Пловдив различните гледни точки към темата и разкрива богатата палитра от идентичности, които съществуват в Европа.

Документалният филм ще бъде излъчен през октомври в рамките на културната програма на Сан Себастиан 2016.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама