Казак: Слагате мини в съдебната система. Кирилов: Аз съм бил сапьор

13:47, 26 юли 16 / Политика 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съдийското самоуправление предизвика спор с военна терминология в парламента. То се оказа и камъчето в обувката при обсъжданията и в правната комисия. Депутатите все пак приеха със 106  гласа "за" , 14 "против"  и 9 въздържали се текстовете за повече правомощия на общите събрания на съдиите, заложени във втория пакет промени на Закона за съдебната власт, който се гласува от депутатите на извънредно заседание.

Проблемният текст се оказа възможността на общите събрания на съдиите от районните съдилища да правят предложения за назначаване на председател на съответния съд и да изслушва всички кандидати. Също така да приема и изслушва доклада на председателя за дейността и натовареността на съда. 

"Това е исторически пробив в организацията на съдебната власт, който залага във функционирането на съдебната система мини, които не се знае кога и как могат да се задействат", коментира предложението депутатът от ДПС Четин Казак. По думите му се въвежда институтът на съдийското самоуправление, който ще създаде дуализъм в органите на съдебната власт.

"Служих две години в българската армия като сапьор и мините не ме плашат, защото е важно да се знае тактиката за тяхното обезвреждане", отговори на критиките Данаил Кирилов от ГЕРБ. Той изрази увереността си, че магистратите няма да използват тези правомошия за групиране и преследаване помежду си, а за да номинират и избират най-добрите измежду тях.

"Приемането на тези текстове ще бъде парализа на органите на съдебната власт", каза още Казак като допълни, че така ще се блокира работата на съда и ще се създаде борба между съдиите. Думата взе и депутатът от РБ Петър Славов, който заяви, че ДПС и Четин Казак имат предложения за общите събрания на съдиите във висшите съдилища, "където най-много се интересува ДПС, но за районните няма".

Припомняме, че промените в съдебния закон предвиждат увеличаване на правомощията на общите събрания във всички съдилища. Подобни сериозни спорове имаше и при обсъжданията в правна комисия на тези текстове.

След няколко дуплики и реплики между Казак и Кирилов, Емил Димитров - Ревизоро взе думата и поиска поименно преброяване на депутатите заради сериозността на текстовете, които предстоят да се гласуват. Председателят на НС Цецка Цачева изброи и резултатът беше все пак, че има кворум за гласуване.

Митхад Метин от ДПС взе думата за отрицателен вот и заяви, че приетото решение показва как работи задкулисието. "Беше направено предложение на управляващите, на което не могат да откажат", каза още той

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама