ДОСТ обясни за сгрешените подписи

14:23, 26 юли 16 / Политика 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дори и претенциите на прокуратурата за сгрешени подписи и други данни върху декларациите на учредителите на ДОСТ да са основателни, партията все пак има минимум 867 валидни парафа - с 367 от изискуемите по закон, написаха от формацията днес.

Вчера от държавното обвинение откриха, че сред декларациите има над 260 неправилно попълнени - с ЕГН на лица, които не са навършили 18 години, с коригирани ЕГН и няколко, за които прокуратурата се съмнява, че са със сходен почерк и подпис.

От ДОСТ днес посочиха, след запознаване с доказателствените материали, че става въпрос за 19 декларации. На учредителната конференция присъстваха 1 084 души при изискване от закона за 500. Партийците пресмятат, че дори 19-е декларации да бъдат изведени, остават 1 065 - напълно достатъчни за регистрация.

Прокуратурата оспорва и още 198 декларации, които са нотариално заверени след датата на конференцията. “Обяснението е много просто”, казват от ДОСТ - “това са учредители, които попълниха декларации в деня на конференцията”. “И понеже 10 април беше неделен, неработен ден, тяхната нотариална заверка бе направена впоследствие”, допълват те.

След ново пресмятане, дори и тези декларации да бъдат извадени, отново остават 867 - с над 300 повече от броя, който законът изисква.

“Абсолютно несъстоятелна е претенцията, че във формулярите на декларациите липсва дата и реквизит българско гражданство, защото наличието на българско ЕГН е най-точният признак, че лицата са български граждани, които освен това де факто и де юре са декларирали, че са български граждани, съгласно т.2 от Декларацията”, уточняват още оттам.

Според тях съображението за липсваща дата до подписа също било несъстоятелно, тъй като в регистрационния номер на всяка една от декларациите има отразена дата.

Очаква се до края на седмица Върховният касационен съд (ВКС) да се произнесе по регистрацията на ДОСТ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама