Гърция ще подкрепи България при искане да се засили присъствието на НАТО в Черно море

14:37, 26 юли 16 / Политика 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на националната отбрана на Гърция Панос Каменос е изразил готовност да подкрепи евентуално искане от България да се засили присъствието на НАТО в акваторията на Черно море за предотвратяване на бежански потоци, ако евентуално се насочат към страната ни. Това каза министър Николай Ненчев в съвместно изявление след срещата си с министър Каменос, който е на официално посещение у нас, съобщава БТА.

Сътрудничеството в отбраната и отбранителната индустрия, обменът на военна информация, миграционният проблем и охраната на външните граници на ЕС са били сред темите, които двамата министри са обсъдили.

Министрите са се договорили за провеждане на съвместно учение между специалните части на двете страни на българо-гръцката граница, с което по думите на Николай Ненчев ще се демонстрира "единство и сила". Съгласихме се с констатацията, че България и Гърция не опазват само собствените си граници, а и границите на общия ЕС, посочи Ненчев. Двете страни ще кандидатстват заедно и по различни програми за засилване на сътрудничеството и обезопасяване охраната на българо-гръцката граница, каза още той.

Министър Панос Каменос също отбеляза важността на сътрудничеството за справяне с миграционния проблем. Ясно е, че бежанците не искат да останат нито в България, нито в Гърция, трябва да бъде напълно ясно на нашите съюзници в ЕС и НАТО, че подпомагането на двете страни е много важен фактор и за другите страни от ЕС и НАТО, каза той. Министър Каменос посочи, че двете страни ще поканят на техни общи учения представители от НАТО.

"Имаме обща воля за справяне с всяко едно от предизвикателствата, пред които днес сме изправени", заяви министър Николай Ненчев.

Той посочи още, че двете министерства ще излъчат контактни групи, които да обсъждат конкретни въпроси, набелязани в разговорите днес, свързани главно с охраната на границата и сътрудничеството в отбранителната индустрия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама