Съдът отмени рекордната глоба на КФН за “Зов нюз”

14:37, 26 юли 16 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софийският административен съд отмени рекордната глоба от 100 000 лв., наложена в началото на 2015 г. на врачанското издание "Зов нюз" от Комисията за финансов надзор (КФН), пише “Дневник”.

Местният новинарски сайт бе глобен в разгара на аферата КТБ и затварянето на банката. Тогава санкции бяха наложени и на издателя на “Икономедиа”, както и на журналист от в-к “Конкурент”. И трите глоби бяха отменени от съда.

"Зов нюз" беше глобен за статия със заглавие "Първа Инвестиционна пред фалит?", публикувана на 27.06.2014 г. в 14:00 ч., която според КФН представлява "пазарна манипулация".

Според съда обаче "статията като цяло отразява единствено случващото се в момента – наличие на слухове за предстоящ фалит на П., провокирали нейните клиенти да изтеглят спестяванията си от банката. В статията е отразено също така, че към момента на публикуването й липсва официална информация, която да обясни случващото се. В този смисъл не е налице публикуване на невярна информация".

"Безспорно в конкретния случай публикуваната статия отразява събитие със социален, политически и икономически характер, което засяга интересите на голяма част от аудиторията, което по естеството си представлява същността на журналистическата професия – разпространяване на информация чрез средствата за

масово осведомяване. Не се твърди в случая да е налице пряка или непряка облага от разпространяването на информацията, а от друга страна предвид това, че не се касае за национална медия, а за информационен сайт от регионално значение, тя не е в състояние да промени икономическото поведение на потребителите в мащаб, който да причини ефекта на манипулиране на пазара и да се отрази неблагоприятно чрез създаване на невярна или подвеждаща представа относно финансовите инструменти на П.", се казва в мотивите на съда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама