Папата дари 5 хил. евро за Голямата базилика в Плиска

15:39, 26 юли 16 / Любопитно 25 627 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Папата дари средства за възстановяването на Голямата базилика в Плиска, съобщиха от Националния исторически музей.

Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров е получил писмо от папския нунций в България – Н. Пр. Анселмо Пекорари, с което го уведомява, че Светият отец папа Франциск е отпуснал сумата от 5 хил. евро за реставриране на Голямата базилика в Плиска.

„Този принос е в рамките на отбелязването на 1150 години от първите отношения между Римския папа и Българското царство”, се казва в писмото.

Процесът на възстановяване на Голямата базилика в Плиска започна миналата година, когато за целта правителството отпусна средства, а Божидар Димитров започна кампания за набиране на дарения..

С отпуснатите досега от държавата 800 000 лв. и дарения на граждани работата усилено тече вече втори месец. При наличие на финанси, реставрацията и църквата, според директора на НИМ, може да бъде завършена към средата на следващата година.

До момента са се отзовали много българи от страната и чужбина.

Каузата подкрепиха и Вселенският патриарх Вартоломей и неговият архонт - цариградският българин Димитър Атанасов, както и Великият приор на Ордена на тамплиерите в България Румен Ралчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама