Предлагат Сливен и Вавилон да станат побратимени градове

15:53, 26 юли 16 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Извънредният и пълномощен посланик на Република Ирак в България Кахтан Джанаби предложи Сливен и Вавилон да станат побратимени градове. Това стана по време на среща с кмета на общината Стефан Радев, зам.-кметовете Стоян Марков и Пепа Чиликова, както и зам.-областният управител на област Сливен Камен Костов. Посещението на дипломата в Сливен е част от негова обиколка в страната. По думите му целта е развитие и още по-добри отношения на сътрудничество между България и Ирак. „Българо-иракските отношения имат дълга история и са традиционни. Днес на среща с кмета обсъдихме как да развиваме отношенията ни. Предложих град Сливен да стане побратим с град Вавилон в Ирак, за да имаме побратими градове", посочи Кахтан Джанаби.

Посланикът изтъкна, че двата града са известни с успехи в текстилната промишленост. „Освен това те са селскостопански райони. В Сливен се отглеждат много праскови и лозя. Има и много паметници на културата. Можем да преминем към сътрудничество в културната област", каза още той.

Кметът на Сливен посочи, че със стабилизирането на ситуацията в Ирак, със завръщането на страната на международните пазари, се отварят нови икономически възможности. „Това сътрудничество е много важно, защото колкото повече се познаваме, толкова повече ще намалява напрежението, което сега виждаме в Европа и света. Зависи от активността на нашите фирми да използват тези възможности по най-добрия начин за нашата икономика. Приемам като висока оценка за Сливен, че посланикът предлага градът ни да има контакти и връзки с родния му град Вавилон ", каза Стефан Радев.

Стефан Радев връчи на госта плакет на община Сливен и албум с колекцията от икони на Художествената галерия „Димитър Добрович".

По-късно Кахтан Джанаби изнесе публична лекция за сегашното положение в Ирак. Представянето на посланика беше последвано от дискусия и фотоизложба за Ирак във фоайето на зала „Май". Сред присъстващите на събитието бяха представители на културата и бизнеса, на областната и общинската администрации на Сливен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама