Закриват Гимназията по машиностроене в Шумен

16:04, 26 юли 16 25 3234 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Професионалната гимназия по машиностроене в Шумен, известна като Кембрича, ще бъде закрита. Заповедта за закриването на училището е издадена от министъра на образованието Меглена Кунева е от 28 юни. Обнародвана е в Държавен вестник на 8 юли, а двуседмичният срок за обжалване вече е изтекъл. Така реално се започва и процедурата по изпълнение на заповедта.

Учениците от Кембрича могат да продължат образованието си по същата професия в Професионалната гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев“ в Шумен, става ясно от текста, поместен в Държавен вестник.

Задължителната документация на закритото училище също ще се съхранява в ПГМЕТТ „Христо Ботев“. Там отиват също и архивите и учебниците от Кембрича.

Професионалната гимназия по машиностроене в Шумен затваря врати точно 54 години след откриването си.

Първият звънец ударил на 1 октомври 1962 г. , когато икономическото развитие в страната и Шуменския регион наложило в града ни да се открие Професионално техническо училище по металообработване, пише в информацията за историята на училището, качена на сайта му.

Целта била да се подготвят кадри за новопостроения завод за автотракторни резервни части, който по-късно прераства в КТА „Мадара АД”. Много трудности съпътствали съдбата на училището през годините. Учебните занятия в началото се провеждали в сградата на Професионално техническо училище по сградостроене „Милан Борисов”, а учебните работилници и общежитието са били в сградата на бившия шуменски затвор.

През годините, училището преминало през три различни сгради, докато през 1972 г. се сдобило със самостоятелен учебен корпус с актова зала и библиотека. От учебната 2003/2004 е преименувано в Професионална гимназия по машиностроене.
Напишете коментар
Коментари: 2
1 hauttytuh 01:55, 11 мар 23

tamoxifen side effects Shields USA, Maj

2 outsisket 22:59, 11 фев 24

A short course of intensive treatment e cialis online india

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама