Законна ли е сечта в гората край Сърница

16:49, 26 юли 16 25 704 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За незаконна сеч в околностите на минералбанското село Сърница се съобщава в социалните мрежи. На снимка се вижда как на отделни места са изсечени дървета. Горските служители ги наричат „котли“. Голите петна в гората са с формата на правилни квадрати, разположени са близо един до друг.

В информационните агенции се тиражира, че става дума за незаконна сеч.

По случая са започнали проверки.  

За Topnovini.bg от Община Минерални бани коментираха, че се касае за санитарна сеч в общинска гора, която е в Натура 2000. Сечта е заложена в плана от 2014 г. и става въпрос за премахване на стари дървета в дъбови гори. Причината е, че отдолу са се захванали млади дръвчета, на които сега се дава поле за развитие, допълниха от пресслужбата на кметството.



Пред БНР Директорът на Дирекцията по горите в Кърджали Юсеин Ефендиев е обяснил, че става въпрос за нарушение на Закона за горите, което се изразява в отсичане на немаркирани дървета, неограничаване на площта на тези сечища, неправилно транспортиране на дървесината от сечище, като е допуснато камиони да навлизат в сечище и по този начин да се повреждат фиданки.

Гората е собственост на Общинско горско стопанство -  Минерални бани. Длъжностните лица, които работят в структурата, са допуснали извършването на тези нарушения. Нарушенията са извършени от фирмите, които изпълняват услугата сеч и извозване на дървесина, допълва още той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама