Граждани и главният архитект на София в спор строи ли се в парк Въртопо

16:53, 26 юли 16 25 992 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици се подписаха в петиция срещу застрояването на парк Въртопо. Той се намира между кварталите „Младост“, „Дървеница“, „Студентски град“ и „Малинова долина“. Подписката, организирана от общинския съветник от Коалиция "Сердика" Войслав Тодоров, се разпространява и в социалните мрежи.

„В момента текат няколко процедури за отнемане на терени от парк Въртопо, а Общият устройствен план (ОУП) предвижда застрояване на над една пета от терените, предвидени за парка. Ние сме против всякакви опити за застрояване в парка и настояваме за промени в устройствените планове, предвиждащи такова застрояване", пише в анотацията на петицията.

Потърсен да коментира гражданското недоволство, главният архитект на София Здравко Здравков категорично отрече да има застрояване на парк Въртопо.

„Строителство в момента в парка не се извършва. Ние не сме разрешавали застрояване“, каза той пред София Topnovini.bg. Здравков отбеляза, че граждани са го потърсили по отношение на разчистването на растителност там, но не и че се извършат строежи.

Независимо, че в парка има доста частни имоти, там не може да се строи, каза той. И успокои, че териториите по ОУП не само на този парк, но и на другите, попадали в Зоната за паркове и градини, не може да бъдат застроявани, тъй като те са отредени за озеленяване.

„Частните имоти там са предвидени за отчуждаване. Въпросът е, че в бюджета на Столична община трябва да се предвидят средства за постепенна процедура по отчуждаване. Но това предстои“, каза още Здравков.

По повод искането на гражданите, които настояват чрез петицията за промени в устройствения план, главният архитект отсече, че "устройственият план на София е закон". "Той е Конституцията на София и е в сила от 2009 г. и не може да бъде променян. Той се променя по реда, по който е създаден“, обясни архитектът.

Кметът на район „Студентски“ Димитър Дилчев подкрепи тезата на главния архитект, че в парка не може да се строи. „В Общия устройствен план на София мястото е отредено за парк, така че не виждам къде би могло да се прави строителство“, коментира той пред София Topnovini.bg.

„За съжаление парк Въртопо е изцяло частна собственост. Проблемът е изключително сериозен и тепърва трябва да се търси решение“, отбеляза Дилчев. Попитан дали в този случай, за да се запази парка, решението е Столичната община да отчуждени частните имоти, той каза, че става въпрос за милиони левове.

Според него, докато не се промени ОУП на София в тези части, общината няма как да се разпорежда с частните терени. „Такава промяна на регулацията няма да мине без жалби от страна на частните собственици. Тук говорим за стотици декари частни терени“, допълни Дилчев.

Той е категоричен, че подкрепя гражданите, които се обявяват срещу застрояването на парк Въртопо, както и срещу презастрояването в кварталите „Мусагеница“ и „Дървеница“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама