Съдът отсече: Сградата на НГДЕК е опасна, културното министерство обжалва

18:08, 26 юли 16 25 551 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният административен съд (ВАС ) излезе с решение, че сградата на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) на ул. "Баба" е опасна заради наличието на азбест. Това поясни пред Topnovini.bg Ирина Абаджиева-Репуц, която е адвокат по делото и застана на страната на родителите при подаването на иска в съда.

"Обжалваме, така че докато няма влязло решение на съда, има разрешение и от МОН в сградата на НГЕДК да се провеждат часове", обясниха в отговор на решението на съда от Минитерството на културата. 

Миналата година родители и учители сигнализираха, че след направен ремонт с европейски средства по стените на училището все още има азбест. Родителите инициираха множество експертизи, които доказаха, че азбестът е опасен за здравето, тъй като е възможно да предизвика около 20 вида ракови заболявания.

"Съдът се позова на европейска директива, тъй като в случай, че тя не е синхронизирана с местния закон, същата се прилага с пълна сила", разясни Репуц. По думите й съдът първо е отхвърлил иска на родители като е решил, че те не са заинтересована страна по казуса. ВАС обаче връща делото, тъй като смята, че те имат интерес, а именно здравето на децата им. 

През 2012 г. Столична община дава сградата на 13-то ОУ, намиращо се в района на "Женския пазар", на настоятелите на НГДЕК, тъй като от години родителите искат децата им да учат в центъра, а не на ул. "Баба" в кв. "Модерно преградие". Там сградата е много отдалечена от Софийския университет, на който гимназията е филиал. По тази причина преподаватели от Алма Матер трябва да водят часове в НГДЕК, но заради големите разстояния, това така и не се случва.

За това и родителите започват борба школото да се премести в центъра на София, където да е по-близо до СУ. Столична община откликва на молбите им и дава 13-то ОУ.

"Преместиха ни там още преди да е започнал ремонтът на старата сграда", поясни Репуц. По думите й изведнъж Министерството на културата, под чиято шапка се намира Класическата гимназия, решава учениците да се върнат отново на ул. "Баба" след приключил ремонт с европейски средства. Около 2 млн. лв. се наливат в сградата. Изискване на ЕС е обаче, за да не се връщат пари, поне 5 години в гимназията да има ученици. Това е причината Рашидов да върне учениците обратно в опасната сграда, разясни още Репуц.

Въпреки че от Министерство на културата твърдят, че след ремонта опасният материал - азбест, е премахнат от сградата, родителите плащат да се направи проба на стените в сградата. Центърът за обществено здраве и анализи приема, че намерения азбест е в допустимите граници.

ВАС обаче не мисли така и решава, че наистина има опасност за децата. Сградата на 13-то ОУ пък е също неподходяща за възпитаниците на НГЕДК, тъй като се намира в район с много мигранти и отдавна не е ремонтирана.

От Класическата гимназия обясниха пред София Topnovini.bg, че въпреки решението на съда за сега нямат друга алтернатива и ще се наложи наесен учениците да започнат новата учебна година в сградата на ул. "Баба".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама