Добромир Драев: С начисленията за амортизации ВиК-Шумен прикрива печалби за милиони

17:30, 26 юли 16 25 744 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За 2015 година ВиК-Шумен е начислило амортизации на използваните съоръжения за 2.581 млн. лева. По този начин е прикрило печалби за над 10 млн. лева. Това каза днес общинският съветник Добромир Драев по време на общо заседание на икономическа комисия и комисията по екология към местния парламент. “Чрез амортизациите местното ВиК намалява печалбата, обаче парите за износването на системата се калкулират директно в цената на водата за крайния потребител”, обясни Драев. Той припомни, че през февруари на ВиК-Шумен е предоставено стопанисването на обновената водна и канализационна мрежа по проекта ИСПА. Тогава шефът на дружеството е уверил, че няма да се плащат амортизации, но се оказва, че сумите са начислени в представения от ВиК бизнес план за периода 2017-2021 година. В него се предлага от началото на следващата година цената за потребителите да стане 3.27 лева за кубик. Документът трябва да се гласува от областната Асоциаация по ВиК на 10 август тази година.

Предвид неяснотите в бизнес плана членовете на двете комисии приеха представителя на Община Шумен да гласува “против”.

Сред аргументите на съветниците да не приемат документа бе и че в него са калкулирани 1.2 млн. лева такса “Задължение към обществото”, която реално влиза в цената на тока, плащана от ВиК, като за миналата година сумата е била общо 40 млн. лева. “Това е обидна провокация към потребителите и общинските съветници”, категоричен бе Добромир Драев.

На заседанието шефът на ВиК Светлозар Дамянов не присъства, но представителят на дружеството уточни, че бизнес плана е изготвен по изискванията на Закона за счетоводството, но повече подробности не може да даде.

На заседанието днес стана ясно, че документа за бъдещата работа на ВиК-Шумен с искане за скок в цената на водата за крайните потребители е входиран за разглеждане от Комисията за енергийно и водно регулиране на 30 юни.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама