В Пловдив създават Областен съвет за превенция на риска от бедствия

19:17, 26 юли 16 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областен съвет за превенция на риска от бедствия ще бъде създаден към Областна администрация-Пловдив в съответствие с промените в Закона за защита при бедствия. Това решение беше взето на днешното заседание в Областна администрация, което се проведе под председателството на областния управител Здравко Димитров и участието на кметовете на общините в региона, ст. инспектор Йордан Михов, началник на група в Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението“, Валери Баранов – Главен експерт по сигурността в Областна администрация – Пловдив. Ролята на съвета ще е да подпомага областния управител в дейността му по организиране и ръководене на защитата на населението при бедствия в областта.

„По-важно е да се взимат мерки преди да настъпят кризисните ситуации и да се планират превантивни мероприятия, които биха могли да сведат риска до минимум, отколкото да се справяме с последствията от тях“, заяви Здравко Димитров.

Предвижда се разработването на програми и проекти за намаляване на риска от бедствия. Ще бъдат създадени системи за ранно предупреждение и ще се повишат способностите за реагиране при бедствия, като се обособят специални звена. Ще се провеждат специализирани обучения, които ще залегнат в програмите за предучилищно и училищно образование. Ще се повиши и информираността на населението за защита и поведение, и начините на за бърза и неотложна медицинска помощ при различните видове бедствия. Ще бъдат създадени и доброволни формирования в общините с население до 20 000 души.

С промените в Закона за защита при бедствия се регламентират до 15% от средствата от резерва за непредвидени и/или неотложни разходи, за финансиране на превантивни дейности и дейности по подготовка за реагиране.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама