Иновативна разработка на оранжерия с LED осветление представи Русенският университет

19:19, 26 юли 16 25 957 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Конференция и борса за трансфер на технологии в био икономиката събра учени от 16 държави в унгарската столица Будапеща. Конференцията „Подкрепа развитието на партньорства в био-базирана икономика в Дунавския регион чрез тристранно сътрудничество” беше част от проекта Danube-INCO.NET, с ръководител от българска страна чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, по Седма рамкова програма на Европейската комисия. Информация за конференцията съобщават участниците от Русенския университет.

Около 130 участници от академичните среди, индустрията, държавни и обществени институции от Албания, Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Чехия, Германия, Унгария, Молдова, Румъния, Сърбия, Словакия, Швеция, Украйна и Обединеното кралство, заедно с представители на Европейската комисия, координатори и членове от приоритетните области 2 (Енергия), 6 (Биологичното разнообразие, ландшафта, качеството на въздуха и почвите) и 8 (Конкурентоспособност) на стратегията на ЕС за Дунавския регион (EUSDR), участваха в събитието.

Русенският университет „Ангел Кънчев” подкрепи участието на управителя на „Вариант Русе” ООД – Венелин Ангелов, който при голям интерес от присъстващите, представи иновативна разработка „Осветителна инсталация за интензивно развитие на зеленчуци в оранжерии”, защитена с полезен модел от екип с ръководител доц. д-р Надежда Евстатиева и Фирма „Вариант Русе”.

Технологията, разработена в Русенския университет, представлява система от LED осветление (LED light bulbs), стимулираща растежа на оранжерийните растения. Светодиодите са модерен източник на светлина, който излъчва енергия със специфични дължини на вълните и може да предложи оптимални резултати в градинарството и зеленчукопроизводството. Ефективността им надминава широкоспектърните източници, като натриевите лампи с високо налягане (HPS lamps) и луминесцентното осветление, които засега са най-разпространени в оранжерийното производство. Това дава възможност и през неблагоприятните сезони (късна есен, зима, ранна пролет) да се отглеждат зеленчуци, плодове, цветя, разсад и др. В така осветените оранжерии се извършва селекционна работа с цел разширяване на разнообразието и повишаване на качеството на зеленчукопроизводството и цветарството.

В Русенския университет се провеждат задълбочени проучвания в тази област, като доц. Надежда Евстатиева и екип, по заявка на фирма „Вариант Русе” ООД с управител г-н Венелин Ангелов, разработват Система от LED осветление (LED light bulbs). Системата дава предимства за т.нар. многослойно отглеждане на култури и вътрешно осветление, където светлинните източници се намират вертикално между растенията, за да се отглеждат колкото е възможно повече от тях при ограничена земеделска площ. Допълнително качество е, че никакви вредители не могат да достигнат до културите и следователно, не са необходими химикали за растителна защита при отглеждането им. По този начин растенията са напълно безвредни и дори могат да се консумират без да се мият.

Разработеният източник на осветление е съобразен със способността на растенията да се обръщат към светлината. В оранжериите, както и в природата, това може да става във всички посоки, като изкуствената светлина се доближава максимално до дневната. Технологията е свързана с пълно заменяне на дневната светлина с изкуствена, за пълно управление на климата (култивиране без дневна светлина). 

LED light bulbs, които са разработени в полезния модел, предлагат гъвкавост при различни нужди. Ако желаем да подобрим вегетативния растеж се използват само сини светодиоди, а червените светодиоди могат да се използват за подобряване на добивите при овощарство и отглеждането на цветя. Може да се постигат и двата аспекта в растежа на растенията, като се използва комбинация от червени и сини светодиоди. За намаляване на зависимостта от захранване от енергийната мрежа се използва възобновяем енергиен източник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама