Захариева: Добър е диалогът за съдебната реформа, премиерът и ГЕРБ съдействаха за това

19:48, 26 юли 16 / Политика 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът ми съдейства, както и ГЕРБ. Залата е пълна, поне от дясно и в център, всички са тук и това способства за бързото и конструктивно приемане на текстовете, както са предложени от правителството.

Така правосъдният министър Екатерина Захариева коментира днешното извънредно заседание на депутатите, на което гласуваха част от промените в Закона за съдебната власт. Депутатите обсъждаха съдебната реформа през целия ден, а дебатите ще продължат и в сряда.

„Има добър диалог в залата, конструктивните предложения се приемат и се надявам да се получи наистина добър законопроект, който преди всичко да бъде в интерес на обществото“, изрази надежада Захариева.

Тя допълни, че разчита промените в закона да са достатъчно добри и работещи. „Има някои неща, които могат да се подобрят, те вече се подобриха в зала, като например правомощията на общото събрание по отношение на изслушването на кандидатите за председател на съдилища“, поясни министърът.

Според Екатерина Захариева този законопроект със сигурност ще помогне добрите съдии и прокурори да имат равен и добър старт в кариерното развитие. Във връзка с текстовете за съдийското самоуправление министър Захариева посочи, че не е съгласна с критиките, че общите събрания се превръщат в кадровия орган.

„Няма лошо те да могат да изслушват кандидатите за председател и за заместници. В момента това се прави в някои от съдилищата. В никакъв случай не се изземват правомощията на ВСС, който си е кадровият орган“, допълни тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама