Държавата решава за прехвърляне на акциите си в Панаира на Община Пловдив и Община Варна

19:53, 26 юли 16 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На утрешното събрание на МС ще се разгледа проект за решение за даване на съгласие за безвъзмездно прехвърляне на Община Пловдив и на Община Варна върху притежаваните от държавата акции от капитала на „Международен панаир“ АД-Пловдив. Внасител на предложението е министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Държавата, в лицето на Министерството на икономиката и енергетиката, притежава 49.63% от дружеството. Останалата част от капитала е собственост на червения бизнесмен и политик Георги Гергов. Община Пловдив в момента има минимално дялово участие в дружеството и не може да влияе по никакъв начин на решенията. Тя не получава и никакви приходи от огромните имоти в Стария град, собственост на дружеството на Георги Гергов. Сред активите са 12 къщи в Стария Пловдив и стотици декари имоти на апетитни места в града.

Припомняме, че Гергов влезе в Пловдивския панаир чрез публично-частното партньорство с община Пловдив в дружеството „Пълдин туринвест“. За много специалисти това беше един от най-скандалните ходове в  новата история на Пловдив.  Правиха се много опити държавата да си върне дяловете, дори бившият министър на икономиката Трайчо Трайков заведе дело в Окръжен съд - Пловдив за връщане на мажоритарния дял на държавата в Пловдивския панаир. Действията бяха предприети възоснова на проверка, която е констатирала  нарушения в действията на бившия икономически министър Румен Овчаров, в резултат на които, държавата е загубила контрола върху панаира за сметка на „Пълдин Туринвест" АД.  До решение така и не се стигна.

Пловдивчани, които посещават редовно панаира от години забелязват, че изложението не отива на добре. Въпреки грандиозните платени съобщения обикновено са заети по няколко палати,а посетителите стават все по-малко. Няма ги вече тълпите хора от 80-те години, които идваха от цяла България да видят как се обличат,как живеят хората на Запад и да се научат на инициативност и предприемчивост.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама