Още две църкви в община Свищов получиха целева помощ за ремонт

06:58, 28 юли 16 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След като през месеците май и юни Дирекция по „Вероизповедания” към Министерски съвет отпусна средства за частичен ремонт на църковни храмове от община Свищов, през месец юли средства за ремонт бяха отпуснати и на църквата „Св. Иван Рилски” в село Алеково и храм „Св.Тройца” в село Царевец.

Отпуснатите целеви помощи са на стойност 6000 лв. за село Алеково и 5000 лв. за село Царевец. В предварително изготвената количествено-стойностна сметка, за храма в село Царевец, са заложени средства за ремонт на покривните части на църквата и килията намираща се в двора и. Пътеките, които се намират около въпросните сгради, също е установено, че са в много лошо състояние. Предстои църковното настоятелство на православния храм в село Царевец да се събере, за да вземе решение, кои са най-належащите ремонтни дейности и да насочи сумата от 5 хиляди лева натам.

В село Алеково, също предстои взимане на важно решение за изразходване на отпуснатите средства. Всички православни храмове, получили целева субсидия, ще трябва да изпратят до 15.12.2016 г. в Дирекция „Вероизповедания” копия от разходно-оправдателни документи, удостоверяващи, че средствата са вложени по предназначение.

През първата половина на 2016 година, църковните настоятелства на няколко църкви в община Свищов, съвместно с кметовете по места, написаха писма до Дирекция по „Вероизповедания” в Министерски съвет и съответно до Великотърновската епархия, с молба да им бъдат отпуснати средства за належащи ремонти. Към писмата бяха приложени съответните количествено-стойностни сметки за необходимите ремонти. Пет от населените места още през май и юни получиха писма, чрез които бяха уведомени, че по сметката на Великотърновската митрополия са отпуснати средства за строително-ремонтни дейности. Църквите, които получиха целева държавна субсидия са в селата: Александрово, Горна Студена, Драгомирово, Козловец и Червена, а от месец юли вече и Алеково, и Царевец са сред тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама