Ваня Стоянова: Продължаваме да се борим

07:22, 28 юли 16 25 1203 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Петиция в подкрепа на пациентите с диабет е започната и се разпространява в социалните мрежи. Искането е Здравната каса да заплаща изцяло консумативите за инсулиновите помпи и за сензорите към тях.

„Подписката тръгва от родители в София и Варна, но сме много хора и продължаваме да се борим. Трябва да се мине по някаква пътека. Във всички други европейски страни, държавата плаща за помпената терапия на пациенти с инсулинозависим диабет 1 ”, каза Ваня Стоянова от Шумен, която преди време стана инициатор на искането касата да плаща за лечението с инсулинови помпи. Тя е и председател на националното сдружение „За инсулиновите помпи”.

Освен нейния 12-годишен син, още трима са пациентите в Шумен, които са с диабет и се лекуват с инсулинови помпи. Най-малкият е на 10 години.

„Преборихме се за реимбурсация, но тя е частична – за консумативите на помпите. Това бе една стъпка, но сега искаме изобщо да няма доплащане. И още нещо- касата да поеме и консумативите на сензорите”, допълни Стоянова.

Те се сменят на 5 дни и в рамките на месеца това са 600 лв. за всяко семейство. За консумативите на помпите родителите плащат сега по 48 лв. Касата поема 240 лв.

Цените на инсулиновите помпи са различни, в зависимост от марката, модела и възможностите на устройството – стойността е около 7 500 лв. Месечните консумативи за помпата възлизат на около 300 лв. При сензорусилена помпена терапия към тази сума се прибавят още 1 500 лв. за устройство Минилинк - трансмитер и по 540 лв. месечно за консуматива за сензорите. 

През септември подписката ще бъде внесена в парламента и за обсъждане в здравната каса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама