Турските власти затвориха над 130 медии

07:29, 28 юли 16 / Свят 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 130 турски медии са вече в историята, след като турските власти решиха те да бъдат затворени, съобщава Си Ен Ен Тюрк.

Отнети са лицензите на 16 телевизии, затворени са 3 новинарски агенции и 45 вестника, 23 радиостанции и 15 списания. В историята остават осведомителната агенция „Джихан“, едноименното радио и в. „Заман“, попаднали неотдавна под ударите на закона.

Причината е мащабна операция за възстановяване на пълен контрол над страната след осуетения опит за преврат.

Проверка на topnovini.bg показва, че сайтът на опозиционния в. „Хюриет“ не се отваря.

В сряда бяха издадени заповеди за задържане на още 47 журналисти от в."Заман", който през март бе превзет от държавата, защото властите го смятаха за флагман на движението „Фето“ на Фехтулах Гюлен.

Официален източник, пожелал анонимност, обясни, че прокуратрата не се интересува какво са писали или коментирали репортерите и редакторите, а какво знаят за мрежата на Гюлен и как това може да помогне на разследването. Вътрешният министър Ефкан Ала обяви, че от неуспешния опит за преврат в нощна на 15 срещу 16 юли са задържани повече от 15 000 души. Сред тях са около 10 000 военни, от които близо 8000 очакват да бъдат изправени пред съд.

След критиките от Западна Европа и САЩ заявиха, че разбират нуждата да бъдат задържани отговорните за метежа, но са разтревожени от арестуването на нови и нови журналисти, защото това спъва публичния дебат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама